Opbouw en veiligheid

Waar vind ik de montagehandleiding voor de opbouw van Wickey speeltoestellen?

De montagehandleiding ontvang je bij je bestelling in de bijgeleverde schroevenzak. Mocht deze toch ontbreken, neem dan contact op met onze klantenservice via ons contactformulier. Wij sturen je de handleiding zo snel mogelijk toe.

Wat moet ik doen als ik mijn montage-instructies kwijt ben?

In dat geval sturen we je de montage-instructies graag opnieuw (als PDF) via e-mail. Neem hiervoor contact op met onze klantenservice: hier.

Hoeveel tijd neemt de opbouw van een Wickey speeltoestel gemiddeld in beslag?

Ervaring leert, dat de opbouw redelijk snel lukt met een extra hulp en dankzij de gedetailleerde montagehandleiding. Gemiddeld genomen en afhankelijk van je doe-het-zelf vaardigheden en de voorbereiding van het gereedschap heb je voor onze kleinste speeltoestellen, zonder het plaatsen in beton, ongeveer 6-8 uur nodig. Voor het grootste speeltoestel raden we je aan om twee helpers erbij te betrekken. Dan zou je binnen 10-12 uur klaar kunnen zijn. En als je vrienden er eenmaal zijn, kunnen ze na gedane arbeid natuurlijk ook blijven voor de feestelijke ingebruikname.

Heb ik nog extra gereedschappen nodig voor de montage van het speeltoestel?

De planken en palen zijn op maat gezaagd en hoeven alleen aan de randen geschuurd te worden om splinters te voorkomen. Ook de benodigde schroeven inclusief afdekkappen wordt meegeleverd. Voor de montage heb je het volgende gereedschap nodig:

Accuboormachine Waterpas Rubberhamer Winkelhaak Steeksleutelset

Tips:
Zorg ervoor dat je de juiste bitmaat gebruikt bij het bevestigen van de meegeleverde schroeven om voortijdig roesten en beschadigingen te voorkomen.
Boor de gaten, voor het indraaien van de schroeven, voor. Dit minimaliseert het risico op beschadiging van de schroeven.

Wanneer contacteer ik een montageservice?

Wees er zeker van dat de bestelling compleet geleverd is en dat er niets ontbreekt, voordat je een montageservice contacteert. Dit bespaart je tijd, geld en moeite en de medewerkers kunnen ontspannen aan de slag gaan.

Kan het speeltoestel anders opgebouwd worden dan beschreven?

De gezondheid van uw spelende kinderen en hun veiligheid staan voor u als ouders en ook voor ons altijd centraal. Daarom adviseren wij onze speeltoestellen zo te bouwen zoals aangegeven in onze montagehandleiding. Hoewel bijna al onze speeltoestellen zo zijn geconstrueerd en ontworpen dat ze gespiegeld kunnen worden gebouwd, voorkomt u door het bouwen conform de montagehandleiding gevaarlijke situaties.

Kan ik de meegeleverde schommel van het speeltoestel vervangen door een babyschommel?

Ja, onze Wickey-schommels zijn onderling uitwisselbaar. Je kunt dus in plaats van de bijgeleverde zitjes gerust een babyschommel ophangen.

Hoe monteer ik de wateraansluiting aan mijn glijbaan?

Heb je gekozen voor een toestel met een golfglijbaan met wateraansluiting, dan heb je voor de montage een boor nodig met een diameter van 4 mm en een minimale lengte van 5 cm. Ook heb je fijn schuurpapier nodig om de door het boren ontstane bramen aan de bovenkant van de glijbaan licht op te schuren. Voor de aansluiting heb je een slang met een diameter van 12,7 mm (1/2 inch) en een bijbehorende slangklem om de verbinding vast te zetten nodig.

Let op! Alleen onze 175 cm, 220 cm en 300 cm golfglijbanen hebben een wateraansluiting.

Aan de achterzijde van de glijbaan bevindt zich een aansluitpijp die de plaats van de wateraansluiting aangeeft. Steek de boor van onderaf door de buis en boor het gat uit. De ontstane bramen kunnen worden verwijderd door de boorkop erover te bewegen. De resterende bramen kunnen voorzichtig worden afgeschuurd met fijn schuurpapier.

Tip: Oefen bij het schuren niet te veel druk uit om krassen op de glijbaan te voorkomen. Schroef vervolgens de tuinslang op de aansluiting en zet deze vast met de slangklem. Nu kan de waterpret beginnen!

Welke ondergrond is het meest geschikt voor Wickey speeltoestellen

Je kunt het speeltoestel het beste op een vlakke ondergrond opbouwen. Gras- en zandvlaktes met genoeg plek om het speeltoestel heen zijn hiervoor het meest geschikt. Bij een harde ondergrond zijn rubberen tegels aan te bevelen.

Moet ik het speeltoestel aan de ondergrond bevestigen?

Ook als je speeltoestel er veilig en stabiel uitziet: om de veiligheid van jouw kinderen te waarborgen, raden wij aan om elk speeltoestel in de grond te verankeren. Door dit te doen, wordt de stabiliteit van het speeltoestel of van de schommel verhoogd. Alle ankers worden aan de palen van het speeltoestel vastgeschroefd en zijn afhankelijk van het soort ankers dat je kiest niet zichtbaar. Over het algemeen raden wij aan om elke paal die de bodem raakt te verankeren. Ladders en klimwanden moeten evenals met twee ankers vastgezet worden. Voor de glijbaan adviseren wij ons SlideLock glijbaanankers. Verdere informatie vind je in de desbetreffende artikelomschrijving.

Tip: onze grondankers zijn geschikt voor elke toren.

Welke ankers zijn het beste en zijn deze bij de bestelling inbegrepen?

De ankers moet je los bij het speeltoestel bestellen. Deze zijn niet inbegrepen. Bekijk eens de productpagina van jouw product. Hier geven wij advies over het soort en aantal ankers die wij voor jouw speeltoestel aanbevelen.

  Grondanker Bodemanker Hoekanker
  Grondanker Bodemanker Hoekanker
Vierkante palen / Rechte ladders
Schommel palen
Ronde palen
Tiny-/Flyer-Serie
Smart-/Prime-Serie
Losse, korrelige bodem (altijd in beton vastzetten)
Vaste, stenen bodem
Montage tips Eenvoudigste montage

Draaien of in beton vastzetten
Eenvoudige montage*

In beton vastzetten
Eenvoudige montage*

In beton vastzetten
Stabiliteit Stabiel en zeker (Standaard) Stabiel en zeker (Premium) Stabiel en zeker (Premium)

*Aanbeveling: montage aan de binnenzijde, anker van de buitenkant niet zichtbaar

Heb ik voor het bouwen van het speeltoestel een funderingsplan nodig?

Een funderingsplan is niet noodzakelijk, aangezien het speeltoestel eerst volledig gebouwd wordt en vervolgens op de uiteindelijke plaats in beton gefixeerd wordt.Meer informatie over de bouw van het basisframe vindt u in volgende vraag: Hoe verloopt de bouw van het basisframe en het in beton plaatsen van de ankers?

Hoe verloopt de bouw van het basisframe en het in beton plaatsen van de ankers?

Ga als volgt te werk bij het plaatsen van de ankers in beton/het monteren van het basisframe:

 • Monteer het basisframe en zet het op de uiteindelijke plaats. Let daarbij op de veiligheidsafstanden zoals aangegeven in de montagehandleiding.
 • Markeer de plek van de palen waar het basisframe moet komen te staan. Verplaats het basisframe, zodat alle gaten gemakkelijk kunnen worden gegraven. Let op: de gaten moeten circa 70 cm diep zijn en een diameter van circa 30 cm hebben.
 • Monteer de ankers aan de binnenzijde van de palen.
 • Plaats nu het basisframe weer terug op de definitieve plaats.
 • Het speeltoestel moet waterpas staan. Gebruik ter ondersteuning stenen of houten wiggen.
 • Giet het beton in de gaten zodat deze tot circa 60 cm gevuld zijn. Zorg ervoor dat alleen de ankers zijn bedekt met beton, de palen blijven vrij.
 • Als het beton droog is, kan het resterende gat opgevuld worden met aarde.

Zorg ervoor dat de dragende palen van uw speeltoestel bij het in beton plaatsen contact maken met de ondergrond. Een juiste verankering is noodzakelijk voor de stabiliteit van uw speeltoestel en helpt gevaarlijke situaties te voorkomen. Bovendien beschermt dit uw schroeven tegen vroegtijdig roesten.

Betonneren

Ankers

Is het nodig om de gaten voor de schroeven voor te boren?

Nadat het hout van uw speeltoestel is gedroogd, adviseren we de gaten voor te boren, voordat u de schroeven indraait. Zo minimaliseert u het risico dat scheuren ontstaan. Bovendien wordt hiermee voorkomen dat de legering van de schroeven wordt beschadigd en voorkomt u vroegtijdig roesten.

Moet ik bij het opbouwen rekening houden met een veiligheidsafstand?

Obstakels zoals bomen, heggen of muren storen niet alleen bij het spelen, maar vormen ook een groot risico op letsel. Daarom adviseren we een veiligheidsafstand van minstens 2 meter rond het hele speeltoestel aan te houden, zodat veilig en onbezorgd speelplezier kan worden gegarandeerd. Bepalend is altijd het buitenste punt, of de buitenste paal van het speeltoestel of de schommel.

Hoeveel rubberen tegels heb ik nodig en waar moet ik deze plaasten?

Om het risico op verwondingen te verminderen, bevelen wij rubberen tegels aan. Onze rubberen tegels hebben een oppervlakte van 50x50 cm. Wij bevelen het volgende aan:

 • 2 stuks voor elke glijbaan
 • 4 stuks voor elke klimwand/-ladder
 • 4 stuks onder elke klimtouw/-net
 • 4 stuks onder elke knoopladder
 • 6 stuks voor elk schommelzitje

Matten

Kunnen er ook volwassenen op het speeltoestel?

Onze speeltoestellen hebben een belastingslimiet van 100 kg. Zolang deze niet wordt overschreden, kun je zonder zorgen op onze speeltoestellen verblijven.

Wat is de Wickey montageservice en wat hoort er allemaal bij deze service?

Je wilt graag een nieuw speeltoestel, maar je hebt geen tijd om hem zelf op te bouwen? Geen probleem, de sterke mannen van Viking Montage regelen dit voor je! Nadat je je bestelling in onze shop hebt afgerond, stuur je een e-mail naar [email protected] om de mannen de opdracht te geven om het speeltoestel op te bouwen. Meer informatie over deze montageservice en de daarmee gepaard gaande kosten vind je hier: Montageservice

Laden...

Vergelijk artikelen